Військові дії на території України призвели до катастрофічних наслідків– сотні та тисячі людей отримали поранення, зіткнулися з психологічними та фізіологічними проблемами, втратили домівки та можливість повноцінно жити в рідних містах, мільйони стали вимушеними переселенцями. В той же час проблеми довоєнного часу не тільки не втратили актуальності, а й навпаки – набули нових масштабів.

Наразі актуальною залишається проблема наркозалежності та розповсюдження наркотичних засобів в Одеській області та м. Одеса. Кількість людей, які б хотіли отримати змогу проходити лікування та тих, що втратили доступ до замісної підтримувальної терапії стає дедалі більшою у зв'язку із новими викликами, які щоденно постають перед громадянами нашої країни. Саме цим зумовлена актуальність проведення круглого столу, присвяченого профілактиці залежної поведінки та розробці ефективних методик боротьси з розповсюдженням наркотичних засобів.

У зв'язку з переміщенням осіб із прифронтових та окупованих територій проблеми профілактики розповсюдження та обігу наркотичних засобів стають як ніколи актуальними. Не менш важлива й сфера інформування для того, аби всі учасники замісної підтримувальної терапії та люди, які зіткнулися з проблемами залежності, мали доступ до державних та місцевих ініціатив та знали, куди звертатися у разі потреби.

Важливо зазначити, що тільки завдяки комплексній роботі державних, місцевих та міжнародних організацій, допомозі профільних фахівців та волонтерів, нам вдастся надавати повноцінну допомогу та підтримку людям, які зіткнулися з проблемами залежності від опіатів. Тільки в кооперації зі світовими організаціями та місцевими фахівцями ми отримаємо змогу підтримати людей, які опинилися в скрутному становищі та не допустити стрімкого збільшення кількості наркозалежних.